Hoe Gebruik Je Videomarketing In Jouw Onderneming

De manier waarop jouw klanten content tot zich nemen is in de afgelopen jaren volledig veranderd. Waar voorheen goede leads en sales op papier werden behaald gebeurt dit nu allemaal online. Eén probleem is echter wel dat het internet natuurlijk voor iedereen toegankelijk is en dat alle bedrijven, zowel groot als klein, gebruik kunnen maken van diverse online platformen zoals: LinkedIn, Instagram en Facebook. Dus de vraag die jij jezelf als ondernemer moet stellen is: Hoe zorg ik ervoor dat mijn bedrijf tussen al die content blijft opvallen? En het antwoord is: Videomarketing!

Videomarketing in cijfers

Cijfers uit 2021 laten zien dat video op alle gebieden beter scoort dan andere content. Het geeft mensen namelijk de hoogst haalbare persoonlijke ervaring met jouw content. De kans dat jouw doelgroep interactie zoekt is gemiddeld 64% hoger dan dat je ze bijvoorbeeld een bericht met alleen een foto of tekst voorschotelt. Bij videomarketing is het belangrijk om je boodschap kort en krachtig te houden. Zorg ervoor dat een bedrijfsfilm niet langer dan 2 minuten is en dat een video op social media tussen de 15 à 30 seconden lang is. 90% van de consumenten heeft namelijk aangegeven dat zij meermaals video gebruiken om zich te laten adviseren en instrueren voordat zij een aankoop van een product of dienst afronden. En wist je dat de interactie op Instagram bijna twee keer zo hoog is als op alle andere social media netwerken?

Het gebruik van video in e-mailmarketing is ook heel interessant. Zo kan een korte video in je mailing voor een 63% hogere CTR (Click Through Rate) zorgen? Stuur je bijvoorbeeld een e-mail over een nieuwe product lancering, voeg dan een korte video over het product toe. Leg hierin diverse zaken uit die jouw doelgroep kunnen binden. De kans is zeer waarschijnlijk dat men door het zien van de video meer informatie over het product en jouw bedrijf wil hebben.

Hoe maak ik de juiste video’s voor mijn doelgroep?

Dat is de vraag. Ondanks dat iedereen tegenwoordig over een smartphone met goede camera beschikt gebruikt nog geen 9% van ondernemend Nederland videografie in zijn of haar marketingstrategie. Waarom? Simpel: Een foto is in tien seconden gemaakt, bewerkt en op social media gezet. Een klein stukje tekst voor bij de post? Kan iets langer duren, maar binnen een paar minuten kom je vaak een heel eind. Maar dat is het nu juist. Er zit geen strategie in. Lukraak posten op social media werkt veelal averechts. De engagement van je doelgroep neemt af en zo ook het bereik van je content. Bij videomarketing komt misschien wel meer kijken, maar zet je vaak ook sneller aan tot het uitdenken van een strategie. Wat ga ik (laten) filmen, wat wil ik laten zien en wie wil ik bereiken zijn een aantal vragen die al gauw om de hoek komen kijken. Nadat je hebt uitgedacht wat voor content je gaat creëren ga je deze verwerken in een content kalender. Wij proberen zelf graag ver vooruit te denken, het liefst één jaar. Top, de eerste stappen zijn gezet! Je weet wat je wilt shooten en wanneer je dit gaat delen met jouw volgers.Het makkelijkst is om je bedrijf op te splitsen in categorieën. Laten we als voorbeeld een doe-het-zelf zaak nemen. Je kunt je assortiment categoriseren in bijvoorbeeld accu -en handgereedschap. Over deze twee verschillende gereedschapstypen zou je een korte video kunnen maken waarin je meer vertelt over de unieke eigenschappen van de producten en wat het specifieke assortiment van jouw winkel zo bijzonder maakt. Sluit de video af met een zogeheten call-to-action, zoals: “Klik op de knop in deze mail en krijg tien procent korting op je volgende bestelling”. Zoals eerder genoemd zal ruim 90% van de geïnteresseerde die deze video op hun tijdlijn of in hun mailbox te zien krijgen de video ook daadwerkelijk bekijken. Terug naar het onderwerp. Jouw klanten willen graag een goede aankoop doen. Dit begint veelal met vertrouwen, reviews zijn hierin een geschikte oplossing. Film daarom je reviews! Vraag een drietal (goede) klanten of zij het misschien prima vinden om op camera iets te vertellen over hun ervaring met jouw bedrijf. Dit zijn alweer drie nieuwe video’s! We blijven voor nu even bij de fictieve do-het-zelf zaak. Jouw klanten en potentiële klanten willen graag weten waar ze terecht komen, een kijkje binnen je bedrijf of zelfs achter de schermen zijn vaak hele gewilde video’s. Denk aan voorstel rondes van je personeel, een (kleine) tour door je bedrijf of laat zien waar je gevestigd bent. Is er parkeerruimte? Hoe ziet de gevel van je pand eruit, wat kunnen klanten verwachten?

Waar kan ik video’s over maken?

Het makkelijkst is om je bedrijf op te splitsen in categorieën. Laten we als voorbeeld een doe-het-zelf zaak nemen. Je kunt je assortiment categoriseren in bijvoorbeeld accu -en handgereedschap. Over deze twee verschillende gereedschap typen zou je een korte video kunnen maken waarin je meer verteld over de unieke eigenschappen van de producten en wat het specifieke assortiment van jouw winkel zo bijzonder maakt. Sluit de video af met een zogeheten call-to-action, zoals: “Vandaag besteld is morgen in huis, ons volledige assortiment is online verkrijgbaar in onze webwinkel. Bij besteding van €50,- gratis verzending.” Zoals eerder genoemd zal ruim 90% van de geïnteresseerde die deze video op hun tijdlijn of in hun mailbox te zien krijgen de video ook daadwerkelijk bekijken. Terug naar het onderwerp. Jouw klanten willen graag een goede aankoop doen. Dit begint veelal met vertrouwen, reviews zijn hierin een geschikte oplossing. Film daarom je testemonials! Vraag een drie tal (goede) klanten of zij het misschien goed vinden om op camera iets te vertellen over hun ervaring met jouw bedrijf. Dit zijn alweer 3 nieuwe video’s! We blijven voor nu even bij de fictieve do-het-zelf zaak. Jouw klanten en potentiële klanten willen graag weten waar ze terecht komen, een kijkje binnen je bedrijf of zelfs achter de schermen zijn vaak hele gewilde video’s. Denk aan voorstel rondes van je personeel, een (kleine) tour door je bedrijf of laat zien waar je gevestigd bent. Is er parkeerruimte? Hoe ziet de gevel van je pand er uit, wat kunnen klanten verwachten?

Videografie voor je website of webshop

Gebruik videomarketing om in korte tijd veel informatie te delen. Laten we wederom weer onze fictieve doe-het-zelf zaak als voorbeeld nemen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen beschikt het bedrijf over een webwinkel. Zoekmachines als Google gebruiken verschillende criteria om te achterhalen welke zoekresultaten bovenaan komen te staan. Eén daarvan is hoelang bezoekers gemiddeld op een webpagina blijven plakken. Stel dit is gemiddeld minder dan 3 seconden dan is de kans groot dat de informatie op de specifieke webpagina niet aansluit op de zoekopdracht. Stel dit is meer dan tien of zelfs twintig seconden, dan is de kans groot dat de inhoud wel aansluit op wat men zoekt. Maar dit hoeft niet altijd te maken te hebben met de juiste tekst. Zet bovenaan je pagina een video die in zo’n dertig seconden meer uitleg geeft over bijvoorbeeld de verschillen tussen diverse accuboormachines verkrijgbaar in onze fictieve doe-het-zelf zaak. Zo laat je in één klap een deel van je assortiment zien, informeer je jouw klanten en zorg je ervoor dat ze voor henzelf een betere aankoop kunnen doen. Je geeft ook nog eens de SEO van jouw website of shop een flinke boost! Maar product videografie gaat verder. Nieuw product in het assortiment? Laat d.m.v. van een korte video de verbeteringen van het nieuwe product t.o.v. het oude zien, of maak een instructie video over hoe de klant het product het beste kan gebruiken. Hiermee help je de klant niet alleen een stukje op weg maar laat je ook de expertise van jouw bedrijf zien. Dit kweekt weer vertrouwen.

Op welke social media kanalen kan ik mijn video’s plaatsen?

Ieder social media netwerk heeft een totaal andere werkwijze, visie en doelgroep. Als netwerken zoals Facebook en LinkedIn als hetzelfde beschouwd zouden worden kunnen beide netwerken geen bestaansrecht hebben. Maar waar plaats je nu wat? Hieronder tref je een kleine introductie over wat ieder netwerk probeert bij te dragen en wat voor type video voor de hoogste engagement kan zorgen.

Instagram

Op Instagram draait alles om vibe en image. De sfeer en kwaliteit van het beeldmateriaal telt hier het zwaarst mee. Dit netwerk is in vergelijking met andere netwerken relatief simpel en specialiseert zich uitsluitend op het delen van beeldmateriaal. Een gebruiker scrolt razendsnel door honderden berichten heen en dit maakt het ook interessant om te gebruiken. De engagement op Instagram is namelijk twee keer zo hoog als bij andere netwerken. Op Instagram deel je dus content die snel een boodschap duidelijk maakt. Denk aan video’s van 15 tot maximaal 30 seconden. Onthoud ook dat Instagram een app is die voornamelijk op mobiele apparaten wordt gebruikt. Film dus in portretstand! Een populaire feature, voor het eerst geïntroduceerd op Instagram, zijn de zogeheten story’s. Deze berichten gebruiken het volledige scherm van je smartphone (portret stand 1080 x 1920 px) en zijn 24 uur beschikbaar voor jouw volgers. Je kunt ze het beste zien als actuele nieuwsitems.

LinkedIn

Dit is een social medianetwerk dat speciaal in het leven is geroepen voor de zakelijke markt. Het is een plek waar je het vooral over persoonlijke groei, zakelijke doelstellingen en netwerken hebt. Qua video is er dus ruimte zat om interessante content te plaatsen. Denk aan een open sollicitatie of voorstelronde, klant reviews, laat je unique selling point zien of ben je bezig met een afstudeerproject en wil je jouw netwerk om hulp of advies vragen? Film het! Video valt op in de tijdlijn van jouw netwerk. De kans dat je netwerk je verder helpt of interactief ingaat op jouw video content is ruim 2 keer zo groot als posts zonder video content.

Facebook

Het is wellicht een gedurfd statement maar Facebook is de standaard op het gebied van social media. De meeste mensen onder de 45 jaar gebruiken dagelijks twee en soms zelfs drie social medianetwerken. En bij nagenoeg iedereen is Facebook één van die netwerken. Al zien we de laatste jaren wel een grotere spreiding naar andere netwerken, Facebook blijft tot dusver, anno 2022, nummer één. Omdat Facebook over een grote diversiteit aan gebruikers beschikt is het soms moeilijk in te schatten wat deze gebruikers nu precies verwachten van de berichten op hun tijdlijn. Het sociale aspect is op dit netwerk van het hoogste belang. Denk aan berichten als een nieuwe collega, lid geworden van een ondernemersvereniging, een verbouwing, groei in je bedrijf, kortom: positiviteit! Probeer niet direct een product of dienst te verkopen maar laat de wereld om dat product aan je doelgroep zien. Plaats je een bericht als: “Wij zijn de beste do-het-zelf zaak van Arnhem en wij verkopen topproducten”, dan zul je zien dat hier nagenoeg geen likes, reacties en deel acties op af komen.

YouTube

Dit is een beetje een vreemde eend in de bijt. YouTube is namelijk meer een zoekmachine dan social medianetwerk. Het bedrijf is onderdeel van Google. En Google kennen we natuurlijk allemaal als ’s werelds meest gebruikte zoekmachine. Maar wat YouTube uniek maakt is dat je zoekopdrachten kunt uitvoeren en uitsluitend video beeldmateriaal te zien krijgt. YouTube wordt ongeveer 50/50 voor twee doeleinden gebruikt namelijk entertainment en educatie. Je bent op zoek naar vermaak, je favoriete vlogger of internetshow. Of je wilt graag meer weten over een onderwerp, product of dienst. Zakelijk een grote following op YouTube creëren is zeker niet voor ieder bedrijf weggelegd. Maar wat kan ik er als ondernemer dan wel mee? Omdat YouTube de nummer twee meest gebruikte zoekmachine ter wereld is kan het voor de vindbaarheid en online flexibiliteit van je bedrijf zeer nuttig zijn. Plaats bijvoorbeeld alle video’s die je op je website of shop wilt plaatsen op YouTube en embed deze vervolgens in je website. Dit betekent dat wanneer een bezoeker de video op je website bekijkt men deze eigenlijk in een soort venster in YouTube bekijkt. Zo gaan de views van je video’s omhoog, blijven mensen langer op je website plakken en sla je simpelweg twee vliegen in één klap!

TikTok

New kid on the block. TikTok stelt gebruikers in staat video’s van maximaal 60 seconden op te nemen en te delen. Het gaat hierbij vooral om grappige video’s die gebruik maken van talloze ingebouwde effecten. De app biedt een ruime bibliotheek aan bewerkingsmogelijkheden. Mede door deze herkenbare effecten is een TikTok video snel te herkennen. Op TikTok kunnen gebruikers je kanaal volgen maar wat TikTok echt uniek maakt is het algoritme dat de app gebruikt. Dit is een bijzonder stukje techniek dat ervoor moet zorgen dat jij zo veel mogelijk relevante content te zien krijgt. Op basis van jouw input schotelt de app alleen video’s voor die je hoogstwaarschijnlijk leuk zal vinden. Het is op TikTok dus belangrijk constant te posten, zeg minimaal één keer per week. Op TikTok zitten vooral jonge mensen van 16 – 27 jaar, al is de doelgroep tussen de 28 en 35 jaar ook zeer actief. Probeer op TikTok dus video’s te plaatsen die een emotionele reactie teweeg kunnen brengen. Denk aan humor of verbazing. Leuke feitjes, anekdotes, vergelijkingen en actuele trends doen het vaak goed.

Snapchat

Op Snapchat deel je foto’s en video’s met contacten die in jouw telefoonboek staan en de app hebben gedownload op een smartphone. De app is vooral populair onder jongeren, leeftijd 16 – 27 jaar. Wat de app uniek maakt is dat je na het verzenden van je foto of video de gebruiker(s) waar je de content naartoe stuurt maar één keer kan openen. Daarna is de snap weer weg. Op zakelijk gebied kan het voor de meeste Nederlandse bedrijven moeilijk zijn in te zien wat je hier mee op kunt schieten. Dit zit hem niet zo zeer in het creëren van leuke snaps maar misschien meer in de advertentiemogelijkheden. Verkoopt jouw bedrijf voornamelijk producten en/of diensten die een zeer jonge doelgroep betreft, dan is Snapchat iets voor jou! Je kunt advertenties tussen snaps plaatsen. Zo klikken gebruikers door de snaps die zij van hun contacten krijgen en komen zij om de zoveel snaps jouw ad tegen. Hier kunnen zij op vervolgens op klikken.

Wij hopen dat je als ondernemer na het lezen van deze blog meer inzicht hebt gekregen in het gebruik maken van videomarketing voor jouw bedrijf. Wij helpen je graag verder met het boosten van jouw videomarketing. Stuur ons een bericht, ons luisterend oor, reactie en een kop koffie krijg je altijd!